Novembre 2019: trovarsi durante Molitura a casa Quattrociocchi

Novembre 2019: trovarsi durante Molitura a casa Quattrociocchi

Quattrociocchi è un'azienda a conduzione familiare che esiste da almeno 3 generazioni. L'azienda ha i suoi ulivi nel territorio del basso Lazio. Americo che conduce l'azienda del padre da circa 20 anni è appassionato della sua terra, dei suoi uliveti e del suo olio. La famiglia ha il suo frantoio dotato di macchinari moderni che garantiscono la qualità del risultato in ogni fase della molitura dalla preparazione dell'oliva fino alla frangitura e al filtro. Americo con la sua dedizione e la continua ricerca ha portato il suo olio sui podi più alti degli eventi di categoria in tutto il mondo fin dal 2006. Il suo Olio si trova anche su tavole speciali forse anche inusuali per cultura e storia come la tavola degli Obama o la tavola della famiglia imperiale del Giappone. Americo continua a lavorare sodo, è ancorato alla realtà del lavoro quotidiano, con i piedi per terra, e vive questi successi con grande senso di responsabilità. La mattina del 2 Novembre siamo giunti in azienda ed era in totale fermento. Americo e i suoi collaboratori hanno lavorato anche il primo di Novembre, il primo ad entrare e l'ultimo a uscire, Americo per le sue Olive lavora fino a mattino inoltrato. Americo ci ha raccontato del difficile passaggio di cultura del fare l'olio nei primi anni duemila e del coraggio preso a quattro mani necessario per mettere tutto il processo di raccolta e trasformazione delle Olive in discussione. 

The challenge was not only to change the process but to move to a new culture early 2000s getting the whole process of harvesting and processing of olives into question.

We were there when milling started, Americo explained us every single step of the process of transformation of Olives. Collection of olives form the trees need to be done when the olives are  green rather than colored / black, so the olives cannot be so mature. Cleansing, drying, pressing, filtering. these are the key steps of the transformation process that need a specific temperature at each step.

We could taste a fresh made Extra Virgin Olive Oil from ‘’Frantoio’’ Olives category. Then tasted other olives, in-oil vegetables and the fantastic pâté.

He reminded her grandmother teaching him to make tomatoes sauces to be stored and confiture. He still has his own recipes and follow personally the transformation of fruits and vegetables.

Quattrociocchi farm is a family company that exist since 3 generations. The company has its olive trees in the lower Lazio area. Americo, who has run his father's company for last 20 years, is passionate about his land, its olive groves and its oil.

The family has its own olive oil mill equipped with modern machinery that guarantees the quality of the result in every phase of the milling, from the preparation of the olives to the pressing and the filter. With his dedication and continuous research, Americo has brought his olive oil to the highest podiums of the category world events since 2006. His extra virgin olive oil is also used by special families which the usage of EVOO could be considered as unusual for culture and history such as Obama family or the imperial family of Japan.

Americo continues to work hard, is anchored to the reality of daily work, with his feet on the ground, and lives these successes with a great sense of responsibility. We are very happy that we could make this incredible experience touching with hands passion, commitment and dedication of this great team. See you next year Americo!